Egoïstisch of eigen waarde?

Vaak wordt je als egoïst aangekeken als je voor jezelf kiest. Is dat dan ook waarom voor jezelf kiezen zo moeilijk is? Omdat je rekening met anderen moet houden?

Ik heb voor mijzelf kiezen altijd moeilijk gevonden. Ik deed altijd wel dingen voor mijzelf, maar vroeger liet ik makkelijk over mij heen lopen. Dit is in de loop der jaren veranderd. Tegenwoordig kies ik ervoor hoe ik word behandeld, bevalt het mij niet dan zeg ik er wat van en anders kies ik voor mijzelf en verlaat de situatie.

Be careful with how much you tolerate.

You’re teaching them how to treat you.

Afgelopen weken heb ik daarom steeds vaker voor mijzelf gekozen. Hoe dingen gebeurden bevielen mij niet. Ik had verschillende opties:

  1. Niks doen en dus accepteren hoe de situatie is
  2. Weg lopen
  3. Er wat van zeggen

Ik deed het laatste en koos voor mijzelf. Ik heb vaak genoeg voor anderen gekozen, maar die tijd is voorbij. Heb ik hierdoor beslissingen gemaakt waar ik over twijfel, ja wel degelijk. Maar waarom twijfel ik hierover? Omdat ik mij bezig houd met andermans geluk. Ik verkies vaak het geluk van een ander boven dat van mijzelf en daar ben ik mee gestopt.

Saying “no” is okay.

It’s your right.

The Soul & Book Club

Je kan dit als egoïstisch opvatten, maar ik zie het meer als een uiting van weten wat je waard bent en kiezen wat voor jou goed voelt. Ja ik vind het kut tegenover andere personen, maar uiteindelijk is dit mijn leven en niet die van hun en moet ik het mijzelf naar mijn zin maken. Natuurlijk moet je rekening houden met andermans gevoelens, maar onderaan de streep sta je er altijd alleen voor en dus is er niks mis mee om voor jezelf te kiezen.

2 gedachten over “Egoïstisch of eigen waarde?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s